abrikos

namaste

 

 

ABRIKOS

Prunus armeniaca

 

abrikos

Prunus armeniaca

blomme, mirabel, kirsebær, fersken og mange flere er i samme stenfrugt-familie, prunus, hvor armeniaca hentyder til abrikosen kommer fra Armenien. Dvs. abrikoser er hjemmehørende i Armenien, selv om det menes, at abrikoser kan have sin oprindelse i Kina. Frugten er almindeligt dyrket ved Middelhavet og Centralasien. Den største producent af abrikoser er Tyrkiet.

 

Kernerne/frøene af abrikos har en høj procentdel af olie. Det er ganske muligt, at de er blevet anvendt til at udvinde olie lige siden oldtiden. Abrikosolie er blevet nævnt i TCM (traditionel kinesisk medicin), hvor det bruges til behandling af tumorer og sår.

 

Kineserne har brugt frugten i 5000 år, som vidundermiddel både udvendig og indvendig. I kernen findes en olie, som dufter vidunderligt af søde mandler og er velegnet til at fugte tør hud. Abrikoskerner kan bruges til en lækker ansigtsmaske til en ungdommelig hud. De knuste kernedele blandes med honning, som fordeles på huden og skylles af med lunkent vand.

 

Kernerne indeholder op til 50 % olie, der gør, at kernerne også kan bruges som alternativ til mandler i produktion af marcipan. Mandlen indeni frugten kan spises på samme måde som mandler, men dog kun i meget små mængder, da den indeholder en del cyanbrinte, blåsyre, hvilket samtidig bevirker at den effektivt bekæmper ormeangreb. Frugten bliver også tit set i sammenhæng med hudpleje på moderne præparater, da den både bekæmper urenheder og samtidig stabiliserer fugt/elasticitet i huden.

 

Friske abrikoser er super sunde, bl.a. fordi de virker meget basedannende. Abrikoser vokser over det meste af kloden, bl.a. i Hunzadalen i Pakistan, hvor der bor et af de længstlevende samfund i verden, måske pga. de helsegivende træer?

Abrikoser er gode mod mange skavanker. Et par tørrede abrikoser kan afhjælpe forstoppelse på grund af det høje fiberindhold.

 

Når du spiser tørrede abrikoser, så vælg nogen fri for sulfit. De, som har en flot lys orange farve, er desværre kun gode for øjet og er du heldig, får du blot en let diarré. En anden reaktion kunne være allergi og astma.

 

Hvis man kigger under naturlig hår- og hudpleje, vil man finde flere produkter med abrikoskerneolie, som har mange terapeutiske egenskaber, der gør den egnet til forskellige formål. Den er blødgørende til hud som ingrediens i fugtighedscreme og til hovedbunden. Den virker som anti-aging ved at give næring og støtte til huden, så ældning reduceres. Dens store indhold af E-vitamin virker antioxidativt og forhindrer huden mod skader fra frie radikaler.

 

Abrikosolien er fantastisk til brug som en massage olie, da den er meget let og gør huden blød. Abrikoskernerne i sig selv er ganske sunde og er ved at blive undersøgt for deres sundhedsmæssige egenskaber. Abrikoskerneolie er ganske lig mandelolie og dens egenskaber er også lignende, dog bliver den lettere optaget i huden. Denne olie har en dyb, nøddeagtig smag, hvilket gør det til en fremragende ingrediens til desserter og andre opskrifter.

 

Der er to typer abrikoskerneolie, henholdsvis kosmetisk og spiselig.

 

Olien kan udvindes fra kerner med hjælp fra opløsningsmiddel ekstraktion eller en koldpresset metode. Koldpresset er bedre, da det ikke ændrer de kemiske forbindelser i olien. Man bør gå efter økologisk, høj kvalitets abrikoskerneolie, som er koldpresset – uanset om det er kosmetisk eller til madlavning.

 

Olien er generelt lysegul, men kan også være mørkere gul afhængig af sorten af ​​abrikoser og ekstraktionsprocessen. Den har en nøddeagtig aroma, lidt ligesom mandler. Abrikoskernerne bruges også til at lave konfektmasse a la marcipan.

 

Abrikoskerneolie bliver brugt i mange fødevarer og kosmetiske produkter. Det bliver også anvendt i alternativ medicin til behandling af fx kræft, selvom det ikke er 'videnskabeligt bevist'!

copyright © 2017 meditativ yoga ved balancen.net - Britt Søndergaard