basilikum

BASILIKUM

Ocymum basilicum

basilikum

Ocymum basilicum

kommer fra basilikos, som på græsk betyder kongelig - kongen over planter. Det er en krydderurt ethvert køkken skulle have, både sund og meget velsmagende.


Kun få planter dufter så stærkt som basilikum. Har man den stående i sin vindueskarm i køkkenet, er man også sikret en frisk duft, der tilmed holder fluer og myg på lang afstand.


Basilikum styrker nyrerne, opløser energiblokeringer samt spændinger og giver mere energi, der flyder bedre.


Udtræk af frøet kan bruges som te, der virker nerveberoligende, slimløsende og påvirker fordøjelsen.


Oprindelig stammer den fra Indien, denne smukke slægtning til mynte, sar og timian og det menes, at det var Alexander den Store, der bragte den til Europa. Basilikum blev dyrket i haverne i kejsernes Rom og i Sydfrankrig siden det 12. århundrede.


Basilikum bruges imod hoste, kvalme, hovedpine, influenza og orm. Derudover fremmer den potens, frugtbarhed og mælkeproduktion hos gravide og ammende kvinder.


I Frankrig kendes den som pistou, der også er navn på den berømte provencalske suppe af samme navn. Det hedder sig i Sydfrankrig, at hvis man har søvnproblemer, så skal man spise pistou-suppe eller drikke en basilikum-te. Basilikum virker nemlig beroligende på nervøse lidelser.


På Haiti tilhører planten den hedenske kærlighedsgud Erzulie og giver kraftig beskyttelse, mens den på landet i Mexico bliver bragt med i lommerne på personer, der ønskede, at deres elskedes øjne skulle falde på dem.


Basilikum findes - ligesom chili - i et utal af arter. Basilikum fås frisk og tørret, hvor den mest almindelige er den grønne, som fås i potter i supermarkedet. Her kan man også tit købe den lidt grovere thai-basilikum, som er rød/lilla og har en anden lidt lakridsagtig aromatisk smag.


Vi er desuden så heldige i dag at kunne købe frisk basilikum hos de bedre etniske grønthandlere i bundter, som persille og andre krydderurter – dette kommer vi forhåbentlig også snart til at kunne gøre i supermarkeder, som i USA, hvor man sælger basilikum i bakker, som var det rucola.


Planten stammer fra Indien, hvor den kaldes tulsi, holy basil indenfor ayurveda. Her har man betragtet den som værende besjælet med guddommelig kraft og derfor brugt ved edsaflæggelser for retten. Den voksede omkring Jesus grav efter, at han var opstanden. Derfor bruger nogle græsk-ortodokse kirker at nedlægge den i vievand og sætter krukker af planten under alteret.