kål


KÅL

Brassica


kål

Brassica

binder kolesterol og galdesyre og forebygger således åreforkalkning.


Det sætter gang i mavetarmfunktionen og øger afgiftning ved at binde giftstoffer i tarmen.

De svovlholdige olier forøger stofskiftet.


Kål heler mavesår på en fjerdedel af tiden, fordi det styrker mavens slimhinde, så den bedre kan modstå syreangreb. Kål indeholder gefarnat, som er en kemisk forbindelse, der bruges i mavesårsmedicin.


I kompres til udvortes brug læger kål forbrændinger, desinficerer kroniske og ondartede sår, er et fremragende middel mod insektbid og dulmer smerte ved reumatisme, gigt og iskias.


Et grødomslag af kål trækker betændelse og pus ud af sår og bylder. Kom udblødte kålblade på blå mærker og hævelser for at fremskynde helbredelsen. Et varmt kålomslag på det angrebne område reducerer hovedpine og nogle former neuralgi. Tag et kålblad og glat det med strygejernet og læg det på det smertende sted.


Kål var da også noget, oldtidens læger tyede til.


I det gamle Ægypten kunne Plinius fortælle, at kål kunne helbrede hele 87 sygdomme og var dermed et af de mest effektive midler fra datidens apotek.

Pythagoras har lovprist kåls egenskaber.

Hippokrates anbefalede kål mod kolik og dysenteri.

I Rom holdt Cato den Ældre af at gentage, at romerne ganske enkelt kunne takke kål for at have klaret sig uden læger i århundreder.


Kål bevarer på mærkelig vis sit store indhold af C-vitamin selv ved opvarmning over længere tid. Dette er en ganske særlig egenskab, da de fleste grøntsager mister størstedelen af deres vitaminer, mineraler og sporstoffer under opvarmning.


Hvidkål og forskellige grøntsager indenfor korsblomstfamilien, fx broccoli, blomkål og grønkål har kræftbekæmpende egenskaber.


I Polen er der tradition for at spise meget rå kål og sauerkraut, som tilbehør til mange retter. Forskere har fulgt en gruppe polske indvandrere i USA, hvor der blev påvist en nedsat risiko for brystkræft pga. det høje indhold af hvidkål i kosten.

Desværre bevarede alle ikke de samme gode kostvaner og brystkræftrisikoen steg betydeligt efter de polske kvinder fik amerikanske madvaner.


Jeg har her valgt at nøjes med at omtale hvidkål og rødkål og vender tilbage med mere information om grønkål, kinakål, savoykål, rosenkål, spidskål, men osse blomkål og broccoli fortjener sin helt egen særskilte præsentation.


HVIDKÅL

Brassica oleracea var.capita

indeholder en antisvulstfaktor, methylmethionin og er på alle måder én af de mest generelt forebyggende grøntsager, vi kan finde på markedet. Den har en regenererende virkning og er noget af det bedste, man kan bruge mod mavesår.


Dens store mængder især svovl og klor påvirker maveslimhinderne med rigtig gode resultater. Dup sår i munden med hvidkålssaft og gurgl med saften mod halsonde.

Grækerne brugte frisk hvidkålssaft mod ømme og betændte øjne. De gamle romere og ægyptere plejede at drikke kålsaft før et festmåltid for ikke at blive for berusede.


RØDKÅL

Brassica oleracea var.rubra

tilhører korsblomstfamilien.

Den hører til blandt de ældste grøntsager og stammer som kulturplante fra Lilleasien, men er relativt hurtigt spredt til de europæiske lande ved Middelhavet.