samudra manthan

samudra manthan

समुद्र मंथन


verdens ældste eventyr

de fleste hinduer kender Samudra Manthan, historien 'Churning the ocean of milk', der beskriver kampen mellem det onde og det gode.


ॐ ..der var engang...ॐ

da asuraerne (dæmonerne) kæmpede mod devaerne (halv-guderne), at devaerne ved at tabe og henvendte sig til Brahma for hjælp.


Brahma fortalte dem, at de skulle spørge Vishnu ...Vishnu fortalte devaerne, at de måtte prøve at kærne mælkeoceanet - churning the ocean of milk, som er en kendt historie indenfor hinduismen - for at skaffe amrita, som på dansk er bedre kendt som ambrosia, den guddommelig nektar, der gør guderne udødelige.


til det formål måtte de først smide forskellige urter og planter i mælken og piske/kærne havet ved hjælp af Mandharabjerget og slangekongen, Vasuki.devaerne skyndte sig straks til oceanet og med Vishnu's hjælp brugte de bjerget som kærnestav og slangekongen, Vasuki som reb.

men de måtte snart erkende, at de ikke kunne kærne oceanet selv og havde brug for hjælp.


Vishnu fortalte dem, at de blev nødt til at søge hjælp hos asuraerne, og at de måtte være forsigtige - men han forsikrede dem om, at asuraerne ikke ville få fat i ambrosiaen.


Slangekongen Vasuki snoede sig rundt om Mandharabjerget og devaerne tog fat om dens hale, mens asuraerne tog fat om dens hovede.


de prøvede så sammen at trække slangen frem og tilbage og derved kærne mælken, men det endte med, at bjerget sank til bunds i oceanet.


Vishnu tog form som sin anden inkarnation, skildpadden Kurma, der krøb ind under øen og løftede det op af havet.Vishnu nu i form af skildpadden blev og støttede bjerget på sit skjold, så devaerne og asuraerne kunne begynde at kærne oceanet igen.


efterhånden som de kærnede, opstod der forskellige ting, der steg op af havet.


først kom halalal giften, som man mener Alakshmi, gudinden for elendighed stammer fra.


devaerne bad Shiva om hjælp, og Shiva tog giften og drak det hele for at redde verden fra giftens ondskab. Shiva's kone i form af Parvati holdt om hans hals, så han ikke kunne sluge giften.

derfor er Shiva ofte set afbildet blå eller med en blå hals og kaldes også for ”Neelakanda”, der betyder den blåhalsede.selv i Bangkoks nye lufthavn har de opført en kæmpe skulptur, der forestiller churning the ocean of milk, så buddhisterne må åbenbart også kende til historien...


NO MUD - NO LOTUS

når en yogi starter sin åndelig sadhana, står han/hun over for en række prøvelser og så mange vanskeligheder, at rejsen mod selvrealisering betegnes som en heltedåd!


problemerne bliver intensiveret på grund af indre konflikter, hvor den ene del længes efter at forfølge den spirituelle vej, mens den anden modsætter sig det.


i de indledende faser af sadhana kaster det søgende sind sig ud i alle former for reaktioner, negative tanker, begær og impulser, så man kan lære at håndtere dem.


disse problemer er grundlæggende fysisk og psykisk lidelse uden hvilke yderligere fremskridt ikke er muligt.


spring ud som den blomst, du er...

vi er alle et frø, som vi kan fortsætte med at være, hvor man er stærk og upåvirket af verden inde i vores skal, eller vi kan vælge at spire og blive bløde og skrøbelige på en ukendt kort eller lang vej op gennem mudderet til overfladen, hvor vi kan springe ud som en lotusblomst.

ॐ for længe længe siden

det stoppede ikke devaerne og asuraerne med at kærne videre...


asuraerne stjal ambrosiaen i samme øjeblik, den kom til syne.


da Vishnu så dette, tog han form som en forførende smuk kvinde kaldet Mohini.

uden at ane Vishnu var Mohini, blev asuraerne helt betagede og bad hende om at skænke ambrosia op til dem.for at gøre dette satte Mohini et krav, der lød, at de ikke måtte stille spørgsmål til hendes handling, hvad det end måtte være.


asuraerne accepterede hendes krav, da de stadig var fortryllede af Mohinis charme og skønhed.


Mohini beordrede dem til at gå i bad og derefter stille sig op i en kø.


derefter begyndte Mohini først at servere ambrosia til devaerne, som også var blevet beordret til at stille op i en kø..asuraerne blev utilpasse, men forblev stille, da de havde lovet ikke at stille spørgsmål til Mohini's handlinger.

da den sidste deva havde fået ambrosia, var der 'desværre' ikke mere tilbage til asuraerne...


derefter forvandlede Mohini sig til Vishnu, og det gik nu op for asuraerne, at de var blevet snydt.

de krævede deres andel af ambrosiaen af Vishnu, men Vishnu smilede bare af dem og fløj væk på ørnen Garuda.asuraerne begyndte derefter at angribe devaerne, men devaerne havde genvundet deres oprindelige styrke, så de sejrede over asuraerne, som blev nødt til at flygte.


Brahma's anmodning stoppede Indra fjendtlighederne og tog tilbage til sine riger med devaerne.på den måde genoprettede Gud den tabte styrke til dem, der var retfærdige og som søgte tilflugt i ham, og pacificerede dem, der var aggressive og uretfærdige og som ikke troede på ham...


    लक्ष्मीः कौस्तुभपारिजातकसुराधन्वन्तरिश्चन्द्रमाः। ::

        गावः कामदुहा सुरेश्वरगजो रम्भादिदेवाङ्गनाः। ::

     अश्वः सप्तमुखो विषं हरिधनुः शङ्खोमृतं चाम्बुधेः।::

रत्नानीह चतुर्दश प्रतिदिनं कुर्यात्सदा मङ्गलम्। ::


hvad havet skyllede op...

Samudra manthan - verdens ældste eventyr, hvor guder og dæmoner (asuraer) kæmper og der kommer ædelstene og skatte op af havet sammen med gudinde-søstrene Lakshmi og Alakshmi, der viser den hårfine balance mellem materialisme og spiritualitetse en lille tegnefilm om ayurvedaens oprindelse i eventyret Samudra Manthan - churning the ocean of milk


halalal giften var det første, der kommer op af havet, som man mener Alakshmi, gudinden for elendighed, stammer fra.


halahal repræsenterer den lidelse og smerte, som vi gennemgår i

begyndelsen af ​​åndelig sadhana.


når sindet udsættes for intens kærning ved modsatrettede kræfter, er den første ting, der kommer ud af processen intens lidelse og stor indre uro.


halahal kan ses som det ubehag i krop og sind, der nemt kan opstå som modreaktion mod åndelig praksis.


efter giften dukker rigdomme op fra havet – juveler, guld, et ønskeopfyldende træ og en ønskeopfyldende ko og selveste gudinden Lakshmi, som Vishnu omgående tager til hustru...NO MUD - NO LOTUS

symbolikken bag...

Mandhara bjerget symboliserer manu = sindet og dhara = koncentration kendt fra yogaens 6. trin, dharana.bølgerne symboliserer som altid tankerne og den store slange, Vasuki, står for begæret, som kontrolleres og i fællesskab bliver brugt til at kærne havet af både asuraerne (dæmonerne) og devaerne (halv-guderne).


Churning the ocean of milk er afbildet overalt i Angkor Wat, der er verdens største tempelområde på 400km2 i Cambodjas regnskov, hvor de mange broer over voldgravene ind til de enkelte templer ved ankomst forestiller asuraer på højre og devaer på venstre hånd, se coverbilledet.


alle trækker i slangen og pisker havet ind mod midten, templet, der symboliserer Mandhara bjerget også kaldet Meru, der anses for at være centeret for alle universer, hvor fra guderne stammer.


symboler gemt i historien

historien repræsenterer menneskets åndelige stræben efter at stoppe det biologiske ur og opleve udødelighed gennem koncentration

af sindet, tilbagetrækning af sanser, styring af ønsker og praksis med afholdenhed og askese.


guderne repræsenterer sanserne og nydelse.


dæmonerne repræsenterer sindets støj og konflikt af tanker og lidelse.


deltagelsen af ​​både devaer og dæmoner

tilkendegiver, at når man søger udødelighed gennem den spirituelle praksis, skal man integrere og afbalancere både de positive og negative aspekter af sin personlighed og samle energierne for det fælles mål.


havet af mælk er den menneskelige bevidsthed, og det, der er i konstant forandring, symboliserer sindet med bølgerne, som tanker og følelser.


sindet som et ocean er i virkeligheden et universelt symbol, kendt fra andre religioner og kulturer.den store slange Vasuki står for lyst. 


Vasuki, der anvendtes i kærningen af ​​havet angiver, at devaer og dæmoner holdt ønske (at søge udødelighed) som et reb og kærnede sindet ved hjælp af koncentration og tilbagetrækning af sanser.


du kan holde begæret i dine hænder og kun manipulere det, når du har kontrol over dine ønsker.


så styring af begær er anbefalet gennem denne symbolik!Shiva repræsenterer det asketiske princip.

han er ødelæggeren af illusion - barsk, fritstående og ren.


hans rolle i denne historie, da han sluger gift viser, at man kan håndtere de tidlige problemer på den spirituelle vej, såsom ustabilitet af sindet og dets rastløshed

ved at dyrke de kvaliteter af Lord Shiva, nemlig mod, initiativ, vilje, disciplin, enkelhed, nøjsomhed, detachment og askese.


alternativt er det betyder også at få kontrol over bevidstheden gennem åndedrætskontrol.


Shiva sluger giften, som han beholder i halsen og kontrollerer sit åndedrag.

han kaldes prananath eller praneshwar, Lord of the Breath.i spirituel praksis kaldet sadhana er det vigtigt, at man får fuldstændig herredømme over vejrtrækningen.


mange avancerede yogier har evnen til at holde vejret i lange tider.


de forskellige objekter, der kom ud af havet under kærning står for de psykiske eller åndelige kræfter (siddhis).


Mandhara, bjerget står for koncentration. ordet "Mandhara" indeholder to ord manu (sind) og "Dhara" (onepointedness), hvilket betyder at holde øje i en linje.

dette kan kun ske i mental koncentration.


Vishnu som en skildpadde står for tilbagetrækning af sanserne, som når man praktiserer mental koncentration og meditation.