sanskrit

sanskrit og symboler


fra άλφα

AUM ॐ er tit illustreret som et tretal med hale, der symboliserer krop, sind og ånd i det enkelte individ adskilt fra den guddommelige kerne kaldet bindu illustreret som en prik med en halvmåne kaldet maya, der står for illusionens slør.I am og amen stammer fra AUM ॐ


AUM ॐ er ifølge vedaerne den kosmiske urlyd, hvis vibrationer har skabt universet.


ligesom der i Biblen står i begyndelsen var ordet og ordet var Gud.


ord og lyd stammer fra den samme oprindelse - hele det fysiske univers vibrerer i forhold til lyd.


asanas betyder direkte oversat fra sanskrit sæde fra den første del af ordet as, der er blevet et mindre pænt udtryk på både engelsk og tysk for samme del af kroppen.

asanas kan oversættes med at være stille i samme stilling i et vist tidsrum.

en asana er dermed blot et andet ord for yogastilling. asanas er yogaens 3.trin symboliseret af grenene, som der er i tusindvis af. bøgerne fortæller om op til 84.000 forskellige asanas, både krumme, svajede, bøjede, langstrakte, drejede eller helt lige, nøjagtig som alle de mange forskellige grene på træet. der findes nærmest uendeligt mange stillinger, der alle har større eller mindre fokus på balance, styrke, smidighed og bevidsthed.


ayurveda betyder direkte oversat ayus – liv og veda – viden, livets viden. ligesom tantra kan betragtes som yogaens krone, kan man kalde ayurveda for yogaens rødder. ayurveda beskriver alt, hvad man bør vide om livet og hvordan man opretholder balancen i det som menneske. alverdens sygdomme behandlet med både årsags- og symptombehandling, psykiatri, ernæring, metaller, naturmedicin og udrensning. fx læren om toksikologi, Agada-Tantra, hvor man bruger mere end 3000 planter, mineraler og metaller til enten at neutralisere eller eliminere giftstoffer i kroppen. det eneste, der måske ikke synes komplet, er læren om operativ behandling. Salya-Tantra, bogen om fortidens kirurgi, som er ikke intakt, fordi noget af den oprindelige viden gik tabt, da det blev forbudt at praktisere operative indgreb i den tidligere periode af buddhismen.


chakra er et af de ord på sanskrit, hvor man nærmest mærker lyden skaber betydningen. hvis man gentager lyden chakra, endda bare hvisker det nogle få gange, så mærker man at det danner et hjul.

et center af energi, der som et hjul drejer rundt med uret, hurtigere eller langsommere afhængig af tilstanden.

hvert chakra har kontakt med en større nervebane, der forgrener sig ud fra rygraden og påvirker specifikke kropsdele og kropsfunktioner.

der er i alt 7 chakraer, et for hver endokrin kirtel, som står for vores forskellige hormonelle balancer som fx stofskifte, humør, stress, søvn og kønshormoner. derudover er de 7 chakraer også forbundet med de 7 farver i regnbuen, de 7 toner i toneskalaen, sanser, planeter, metaller og meget mere...


karma betyder direkte oversat handling og er ikke andet end Newtons lov på østerlandsk vis.

til enhver handling er en modhandling - hvad du kaster op, skal falde ned.

aktion - reaktion eller som Jesus sagde som du sår, skal du høste.


Vedaerne deler karma op i 3 forskellige slags karma: agami, prarabda og sanchita karma.


agami karma, også kaldet Kriyamana ligger ikke fast, men er tværtimod noget, vi konstant skaber.

som en pil, der ligger parat på buen og konstant sigter på et nyt mål, på samme måde skaber vi konstant vores fremtid.


prarabda karma er uforanderligt som vores horoskop, baseret på den dag, vi bliver født og hører til en karma, der ikke kan ændres. de gamle skrifter beskriver den som en pil, der er blevet skudt af, hvor målet ikke kan ændres.


sanchita karma er som alle pilene, der er blevet skudt af gennem alle de mange liv, samlet i koggeret på ryggen.

deres tyngde og kvalitet bestemmer, hvordan du går, hvor trygt du lever osv.

derfor påvirker de os i vores nuværende liv.


mauna vil sige en pause med total stilhed helt uden nogen former for kommunikation, øjenkontakt, musik, læsning, skrivning eller anden udveksling med omverden.

en større eller længere periode, hvor du vælger ikke at indtage flere lyde og indtryk, men i stedet ønsker at fordøje nogle af dem, du allerede har indtaget.

mauna er roden af munk, der hedder noget lignende på mange forskellige sprog fra muni på sanskrit, en der er stille.


har morning og morgen samme oprindelse,

hvor man bryder nattens stilhed...??


mantra kommer af manu, hvorfra begrebet mind stammer (sindet), mens tra tit oversættes som instrument. 

et instrument til at tøjle sindet og mere nøjagtigt en lyd til at holde sindet beskæftiget, så der dukker færre tanker op.

nogle vælger at fokusere på lyden AUM gentaget mentalt tit koordineret med vejrtrækningen.


eller soham, hvor so er ved indånding og ham nærmest kommer af sig selv ved udånding.

gentagelsen gør, at vibrationen fra lyden flyder sammen med tankevibrationen og der er ingen opmærksomhed på betydningen.

mantra er i Vedaerne nævnt som et guddommeligt aspekt indkapslet i en lyd og

der findes mange forskellige mantraer med forskellige guddommelige aspekter.

det er af største betydning, hvilket mantra man får tildelt eller bliver initieret i, da man ikke sådan lige skifter, men bevarer det samme gennem hele livet.

det svarer lidt til, hvis man graver efter vand, så er det mere hensigtsmæssigt at grave et dybt hul istedet for mange små.


uanset hvilket mantra, du vælger, vil den mentale recitation af lyden og gentagelsen indeni give en effekt, hvor du får bedre styr på tankerne, kommer ned i omdrejninger og falder til ro efter blot et kort øjeblik.


transcendental meditation er et andet ord for mantra recitation, som Maharishi Mahesh Yogi bragte til Vesten i 1958, noget mange millioner mennesker anvender over hele kloden.

sanskrit संस्कृतम्

er det officielle yogasprog, som anvendes under de fleste yogatimer i bønnen og til navne på øvelser og yogastillinger.


det medfører, du kan genkende navnene på de forskellige asanas og på den måde kan deltage på lige fod med alle andre i yogaundervisning rundt omkring i verden.


uanset hvor i verden du dyrker yoga eller hvilken form, er det i de fleste yogatimer almindeligt at støde på surya namaskar.
surya namaskar kan oversættes med surya som sol og namaskar som hilsen eller hyldest.

surya namaskar findes i en del varianter, hvor man sammen med åndedrættet bevæger sig ind og ud af forskellige stillinger.

surya namaskar ses ofte i den første del af yogaklassen som en dynamisk opvarmning for hele kroppen koordineret med åndedrættet.

surya namaskar udføres typisk om morgenen allerhelst ved solopgang med ansigtet mod øst.


hvis man oversætter de forskellige yogastillingers navne fra sanskrit, så beskriver navnet for det meste, hvad stillingerne forestiller og der er flere, som er opkaldt efter et dyr...bhujangasana kaldes også kobraen, der er oversat fra Bhujanga betyder cobra - her er udfordringen at opleve kobraen trodser tyngdekraften og rejser sig op med åbent bryst og svajet ryg båret ikke af hænderne men i en indre kerne af låse og muskler, der krammer skelettet; ikke mindst rygmuskulaturen hele vejen op langs rygsøjlen med en oplevelse af at finde styrken indefra.


pachimottanasana også kaldet det foroverbøjede rygstræk, hvilket egentlig er en forkert betegnelse, da det ikke blot er ryggen men hele bagsiden af kroppen, som strækkes.


patchimottanasana ved vandet


pachima betyder vest, som man også kalder bagsiden af kroppen, fordi vi har ansigtet mod øst, når vi hilser solen om morgenen, så forsiden af kroppen kaldes øst, purvo; og da tana betyder stræk, kan man oversætte pachimottanasana med stillingen, hvor hele bagsiden af kroppen strækkes.


jathara parvritta direkte oversat jathara (hara = mave) og parvritta (vritt = vrid) mave vridning.

universalstillingen i et lille bjergkapel


på yogaferie i det græske ø-hav


stillingen er på dansk bedre kendt som universalstillingen, der er en af de vigtigste stillinger til at lindre spændinger ned langs rygsøjlen og en af de mest populære asanas, der påvirker ikke blot ryggen, men hele kroppen som navnet også antyder. universal = god for det hele.


det komplette vrid medfører, at alle organer og kirtler stimuleres og samtidig påvirker rygradsdrejningen rygmarven og dermed centralnervesystemet ned igennem hele rygsøjlen, så man osse mærker en effekt rent psykisk ved at slappe mere af og falde til ro.


संस्कृतम्


asatoma sat gamaya er et shanti mantra, som du måske kan genkende på soundtracket fra Matrix-filmene...?


ॐ असतो मा सद्गमय

तमसो मा ज्योतिर्गमय

मृत्योर्मा अमृतं गमय

ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः


mantraet er opbygget på sådan en måde, at ordernes lyde medfører bestemte vibrationer, der kan fremkalde bestemte virkninger.


chanting af mantraer er en del af yogaen, som stadig forbudt i flere muslimske lande.

de må jo mene, at det virker truende siden det kan ulovliggøres, se mere HER


lyden er en meget vigtig del af min yoga, hvor jeg er tro mod min indiske lære og den skole, jeg har gået i...


her indrammer vi altid yogaklassen med en indledende bøn Gajananam

+ en afsluttende bøn Tryambakam, der også anvendes som beskyttelse og til at fjerne forhindringer på rejsen.


lyd påvirker alle vores celler og har en effekt, som af nogen yogier anses som modsætningen til tyngdekraften -

eller som flere af mine elever har udtrykt det, at det føles som om bønnen og lyden løfter dem op i en højere frekvens...til ωμέγα

nada er et andet ord for indre lyd, hvor vedaerne skelner mellem 10 forskellige, som man kan lære at lytte til.


jeg har holdt flere foredrag om nada og skrevet artiklen, lydens magi


nada kan dukke op under yoga, når en blokering ophæves og der genskabes balance/flow i en meridian eller på sanskrit nadi kan oversættes som vibration/strøm, når nada flyder.


"Rådyret fanges af blide lyde.

Kobraen fortrylles af skøn musik.

NADA fanger sindet.

Sindet opløses med sød Nada. Derfor kan du let kontrollere sindet ved at praktisere Nada Yoga."

Sivananda af Rishikesh


nadi shodan har fået sit navn fra shodana, der betyder at rense og nadi, som blot er et andet ord for meridian eller energibane.


nadi shodan er en af de klassiske åndedrætsøvelser, kaldet vekselåndedrættet, hvor du trækker vejret skiftevis ind og ud gennem højre og venstre næsebor - se en lille video hersom navnet hentyder til, renser nadi shodan nadierne og afbalancerer derudover højre og venstre hjernehalvdel, hvilket er videnskabeligt bevist bl.a. på det svenske Karolinska Institut og på yogauniversitetet, Vivekananda Kendra i Bangalore, hvor jeg har været trainee og studeret af flere omgange.

her har man påvist, at blot 5 minutters vekselåndedræt medfører en større balance mellem højre og venstre hjernehalvdel, hvilket kan opleves som bedre balance på alle planer.


nyayas er analoger, der hjælper på forståelsen af den dybere sandhed.

Jesus bruger lignelser i biblen og på samme måde er vedaerne fyldt med små symbolske historier kaldet nyayas.


prana er livsenergien, der stadig ikke har fået sit eget navn her i Vesten, hverken på dansk eller andre europæiske ord.

dvs. de gamle grækere havde dog allerede for over 2.000 år siden anerkendt det og kaldte det pneuma.

kineserne har heller ikke været i tvivl i om livskraften bag alt levende skulle have sit eget navn og det har derfor heddet chi i Kina i flere tusinde år, som netop har givet navn til tai chi og chi gong.

i Japan hedder det ki, som du kan genkende i reiki eller aikido.prana hedder det på sanskrit indenfor yogaens verden, hvor det beskrives som livskraften, der er i naturen og alt levende.


mere om prana i et blad, jeg har skrevet her

bladet var så kontroversielt, at det blev stoppet, lige inden det kom i trykken!


shavasana ses indimellem stavet uden h, Savasana, hvor det første sanskrit tegn i ordet egentlig udtales med lyden sh, samme lyd som i Shiva eller Shivananda, der tit staves Sivananda.

shava betyder direkte oversat lig, så shavasana er som en død mands stilling, hvor man ligger helt stille og afslappet.


det er den bedste yogastilling til at afhjælpe stress, søvnproblemer, nervøsitet og forhøjet blodtryk.

shavasana er den ultimative hvilestilling, som næsten alle yogaklasser afsluttes med en dybdeafspænding, hvor man ligger ’dødstille’ de sidste 10 minutter af klassen.

lyt til en guidet dybdeafspænding HERtratak er en koncentrations-teknik, der styrker synet, da den tilfører øjnene energi, og påvirker hjernen ved at fastholde øjnenes bevægelser, så hjernen bliver afspændt.


tratak kan oversættes med intens koncentration og indebærer ubrudt opmærksomhed på ét objekt, som ikke behøver at være fysisk.


der findes 2 former for tratak: ydre tratak, Bahir Tratak, hvor koncentrationen er rettet mod en ydre genstand, som mig med stearinlyset på billedet iagttages ilden med åbne øjne og indre tratak, Antar Tratak, hvor opmærksomheden fastholdes på en tanke, et indre symbol etc., og som udføres med lukkede øjne.


ujjayi åndedrættet bliver også kaldt det psykiske åndedræt. det hjælper dig til at slappe af og samtidig blive mere bevidst om dit åndedræt. ånd ind og ud gennem næsen, mens du laver en let spænding i halsen for at regulere presset i åndedrættet. dette vil fremkalde en lyd, der nærmest minder om et barn, som sover.


yantra er et mantra manifesteret i det fysiske univers kaldes yantra.


lyden AUM skaber det der kaldes sri yantra, som forestiller nedenstående, hvor A danner en cirkel, U trekanter og M skaber prikken i midten.


yoga nidra betyder direkte oversat forening – yoga gennem søvn - nidra, men betyder ikke, at man skal sove, men blot opleve effekten af søvn med 10 minutters dybdeafspænding til sidst afslappet på ryggen i shavasana, gerne med et tæppe over sig.


videnskabelige undersøgelser har bevist, at blodtilførslen øges, idet man fokuserer sin bevidsthed på et givent sted i kroppen. derfor gennemgås i sidste del af klassen kroppen rent mentalt, så hver eneste del af kroppen får ens fulde opmærksomhed og på den måde mulighed for total afslapning.


denne form for afspænding kan kompensere for manglende nattesøvn, hvor bøgerne fortæller 30 minutters yoga nidra svarer til flere timers genopladende søvn.