sadhana

sadhana

et yogisk liv i tanke, ord og handling


sadhana

YAMAS og NIYAMAS er basis for sadhana og hele udgangspunktet for livet i en yogaashram, hvor man ikke kun arbejder med sin fysiske styrke og smidighed men mere med hvem man er som menneske...


yamas og niyamas er yogaens 2 grundtrin, som man opfordres til at have i fokus, når man fører dagbog som hjemmearbejde i forhold til sine individuelle issues og mål:


YAMAS er ren etik og grundregler 

i dit forhold til verden

 AHIMSA - ingen vold 

ASTEYA - ikke stjæle,
                       end ikke misunde andres

SATYA - vær ærlig, dyrk sandhed overfor
dig selv og andre

BRAHMACHARYA - ikke begære/afholdenhed

APARIGRAHA - ingen tilknytning/behov


NIYAMAS er etik og grundregler
i dit forhold til dig selv

 TAPAS - selvdisciplin

SAUCHA - rensning fysisk som mentalt

SANTOSHA - tilfredshed/værdsættelse -> taknemmelighed

SWADHYAYA - selvstudium, hvor svagheder/ubalancer/angst konfronteres

 ISHVARAPRANIDHANA - spirituel praksis i al handling


typisk tapas er yogisk kost med sunde madvaner, hvor du kan inspireres på min urtehjemmeside sadhana i forhold til mad


vi praktiserer bevidst nærvær også udenfor måtten, hvor vi på alle måder øver os i at være tro mod os selv og alligevel sammen - i nuet!


der er altid mulighed for at være alene, og ingen deltagelsespligt i noget som helst.

hele konceptet bygger på at lære sig selv bedre at kende, at sætte og måske flytte sine grænser med lysten og friheden -

til at være sig selv 100% tro!


at overvinde sin angst, ikke blot i forbindelse med eksempelvis at stå på hovedet, er noget, som vi kan tage med os udenfor yogamåtten.


en yogisk hverdag i et fællesskab som en sadhana yogaskole kan være en særlig chance for at vende hjem til sig selv, at være sig selv - og hvile i det, selvom man er sammen med andre!


se et lille inspirerende videoklip med den mest fantastiske yogini om hendes niyamas 


yogafilosofi har traditionen tro udgangspunkt i yogaens 8 trin.


de 8 trin

ashtanga - ashta betyder 8 på sanskrit.

asanas = yogastillingerne er kun et af de 8 trin, hvor alle 8 er nødvendige for udvikling og balance.


de 8 trin kan illustreres som et træ:

1 - yamas/etik - rødderne

2 - niyamas/selvdisciplin - stammen

3 - asanas/yogastillinger - grenene

4 - pranayama/åndedræt - bladene

5 - pratyahara/sanser - barken

6 - dharana/koncentration - saften

7 - dhyana/meditation - blomsten

8 - samadhi/oplysning - frugten


hvert eneste trin er vigtigt for helheden.


formiddagsyogaklasserne handler om yoga som en anvendelig filosofi med praktiske øvelser af de enkelte trin...


dagens pranayama gennemgås med frivillig personlig sharing af gevinster, oplevelser og udfordringer med plads til spørgsmål fra de praktiske øvelser og yoga-asanas.

hvorfor...?

flere, som vælger en yogalæreruddannelse - en såkaldt TTC (teachers training course) på typisk 2-300 timer ønsker måske ikke at blive yogalærer men derimod yogi - dvs. at få yogaen integreret i livet udenfor yogamåtten = sadhana!


vi nedprioriterer anatomien, fysiologien og hele det fysiske aspekt, der tit fylder skemaet og i sig selv kan virke som en stressfaktor af teoretisk information, og opprioriterer istedet filosofien bag, som jeg har lært det i flere traditionelle yogaskoler i Indien, hvor jeg har boet næsten hver vinter siden midt i 80'erne...

  

til en almindelig yogatime og det, vi normalt forbinder med yoga, oplever vi sjældent mere end trin 3 = asanas - trin 4 = pranayama og hvis vi er heldige trin 6 = koncentration og trin 7 meditation:3.trin - asanas

der findes ifølge bøgerne

84.000 forskellige asanas

+108 forskellige asanas
4.trin - pranayama

åndedrætsøvelser kaldes også pranayama på sanskrit og betyder kontrol over prana

livskraften er bevist5.trin - pratyahara

sanserne er som porten til verden udenfor, der konstant påvirker os med nye indtryk.

sanserne kan både øges og lukkes

skildpadden6.trin - dharana

tanker er ikke toldfrie

vi lever som vi tænker!

mig sagde hunden
7.trin - dhyana

koncentration er vejen til meditation

hvad med her og nu?
8.trin - समाधि samādhi

det danske ord samme,

stammer fra sama på sanskrit

'God can be seen'alle 8 trin er vigtige og nødvendige i følge Patanjali, der har forstået at forklare yoga, som en videnskab og opdagelsesrejse, som gennem et ældgammelt erfaringssystem realiserer selvet ad en 8 trins vej til samadhi.


Yogaens mytologi og som filosofi

på sadhana yogaskoler foreløbig i Lystskoven ved Skælskør Nor danner vi os et grundlæggende overblik over, hvor det hele kommer fra og kigger i de tidligste tekster om yoga – “Upanishaderne”. Vi får sat hele rammen for yoga på plads ved at dykke lidt ned i hinduismens grundbegreber såvel som buddhisme og jainisme. Vi kikker i bogen, som næsten alle uddannede yogalærere har studeret, Bhagavad Gita, hvor vi fokuserer på symbolik og historien bag. Vi berører de store skrifter: Mahabharata & Ramayana og taler om andre myter, bl.a. historien om de 5 tibetanere - og hele den verdensforståelse, som omgiver den tidlige yoga. Vi læser flere af Patanjali’s yogasutra'er blandt andet dem, der beskriver yamas og niyamas. Vi kigger lidt på Hatha Yoga Pradipika’en og de oprindelige kilder til asanapraksis og på, hvad sadhana oprindeligt betød og hvordan en yogapraksis traditionelt blev defineret som. Vi kommer løbende omkring begrebet prana, ikke mindst med introduktion i en ny pranayama hver dag og vi bliver klogere på chakrasystemet og ser på yoga i det sidste århundrede i Indien, hvor vi kommer omkring Yogananda, Krishnamacharya, Sivananda, Iyengar, selv Bikram og alle de moderne yogier, som har været med til at etablere yoga i vesten.
læs mere HER


MIN BAGGRUND

jeg har dyrket yoga siden midt 80'erne og gennemgået mange yogauddannelser bl.a. flere sadhana intensives med op til 14 timers daglig pranayama i forskellige yogaskoler i Himalaya - min meditative yoga er resultatet af +35 år af alverdens yoga men særligt mine sammenlagt 7 år i Indien med længere forløb i forskellige ashrammer og klostre, der har inspireret til sadhana yogaskolerne herhjemme...
læs mere om min vej
HER

sadhana yoga fordybelse

med skema som i en vesterlandsk ashram

næste forløb: den 2.-9.august 2024

sommeren sadhanaretreat finder sted på Femø - en ganske særlig plet på det danske landkort.

retreatet løber over en uge, hvor man kan deltage så længe kalenderen tillader min 2.døgn.

hver formiddag er der yogaworkshops på skemaet, hvor målet er at opleve hvordan yoga kan integreres i livet udenfor yogamåtten...

NB retreatet er for kvinder"Endnu en fantastisk dag i yogaens tegn.... Det har givet mit liv så meget mere mening. Namaste!"

skriver Elizabeth efter dagens workshopJeg har længe gået og tænkt på at tage en uddannelse til yoga instruktør. Måske ikke for at instruere i første omgang, men får at fordybe mig i yogaen og dens filosofi.

Det var en livskrise, som sendte mig ud i yogaens univers og sidenhen har jeg været på utallige retreat og i vinters var jeg for første gang i Indien på et ayurvedisk ophold.

Jeg var meget begejstret for din yoga og siden du ikke selv uddanner instruktører, kender du måske nogen som du kan anbefale mig?

Jeg synes, at det er så svært, der er jo et hav at yogaformer og uddannelser, men jeg må dykke lidt mere ned i det. Ja, det vil helt sikkert være noget med dine yogaskoleforløb. Jeg følger med på din hjemmeside - og vi ses helt sikkert igen, herhjemme i dk eller på en af dine rejser❤️🙏"Sundhed, det hele menneske"

Efter at have deltaget i Britt Søndergaards weekendkursus er jeg blevet en del mere opmærksom på, hvad jeg putter i munden, på huden og ikke mindst fylder mit hoved med.

Vi skulle lade weekenden være et ta' selv bord af alternative ting og tage de ting med hjem vi syntes om og lade det ligge, som ikke havde interesse. Det var en rigtig god introduktion for sådan en "skeptiker" som mig.


Kurset forløb rigtig godt. 7 timer om dagen, hvor jeg før kurset tænkte: "så længe!!", men de gik alt for hurtigt.


Vi snakkede om en masse emner og gik fra det ene ind i det andet, ved hjælp af kursisternes spørgsmål. Britt havde ikke noget program, for mig ville det have været lig med kaos, men ikke på noget tidspunkt endte dagen i kaos. Kaos er et ord, der ikke eksisterer hos Britt. For mig hviler hun i sig selv og er det mest rolige menneske, jeg længe har mødt. Kurset var mit første af slagsen, men bestemt ikke det sidste. Det har givet utrolig meget stof til eftertanke og efter mine begejstrede "foredrag" til skeptiske venner og bekendte, er der endog flere af dem, der er interesserede i at blive bedre til at være gode ved dem selv. Jeg ser frem til det næste weekendkursus og er spændt på om jeg er parat til det med saltvandet? Det bliver også sjovt at se gruppen igen, for selvom vi er meget forskellige, fandt vi alligevel utrolig godt sammen den weekend. Ros til Britt!


kroppen er et redskab

på vejen mod selvrealisering