vishnu

Vishnu

शविष्णु


avataren, der redder jorden

når kaos, krig og ødelæggelse hærger kloden og det bliver mørkt nok, så tror flere religioner på, der kommer en avatar...


på samme måde som de kristne mener, at Jesus blev født på jorden som Guds søn, eller som muslimerne, der venter profeten, Muhammed, så tror hinduerne, at nu kommer Vishnu ned på jorden, som en ny avatar, der skal redde verden, når det ser ud til, at Jorden er ved at gå under.


syndfloden, som straf for at mennesket er blevet overmodigt, kender man ikke kun fra Biblen, men også fra de noget ældre Vedaer, hvor Vishnu første gang hjælper jorden, da alt er ved at drukne.


historien minder mistænkeligt meget om vores i den kristne tro, men er suppleret med indiske eventyrs detaljer, hvor det ikke kun er mennesker og dyr, der reddes, men også alle frugter, frø og planter.


vi kender flere af Vishnu's andre inkarnationer, bl.a. Buddha for 2500 år siden, som var et oprør mod ydre gudedyrkelse med ceremonielle ofringer og materielle statuer. Krishna og Kristus er samtidige for ca. 2.000 år siden og har udover deres første del af navnet til fælles, flere fælles budskaber.


hinduerne skriver og taler mere og mere om, at Kalki kommer. Kalki er den næste inkarnation af Vishnu, og han vil betyde afslutning på ikke kun den mørke middelalder, men mørkets tidsalder, Kali yuga, og starten på Satya yuga, sandhedens tidsalder.


Vishnu

Vishnu repræsenterer den af guderne i treenigheden, der opretholder balancen mellem Shiva's nedbrydning og Brahma's opbygning.


Vishnu stammer fra ordet "Vish", der betyder "at spredes i alle retninger" og derfor indbefatter han hele universet, da universet hele tiden udvider sig i alle retninger. 


Vishnu bliver også kaldt for Narayana, som betyder "den som dvæler i vandet", hvor "nara" betyder "vand" og "ayan" betyder "bolig".

man tror på, at livet opstod i urhavet.Vishnu afbildes ofte i en lidt blålig farve (universets farve) liggende på den mangehovede slange Shesha/Ananda, der hviler på urhavets bølger.


i sin ene hånd holder han en konkylie, der tillægges flere symbolske betydninger for den skabende energi.

konkylien er bl.a. et symbol på forbindelsen mellem Vishnu og urhavet, som vi stammer fra og som vi derfor altid kan høre bruse indeni.


i sin anden hånd holder han en lotus, der symboliserer den spirituelle udvikling med livets opståen fra urhavets dybe uendelighed.

det at lotus-knoppen åbner sig, repræsenterer erkendelsen af de muligheder, der findes i menneskets "frø".


i sin tredje hånd holder Vishnu en diskus, der symboliserer sindet og dets spredning og frihed.


den er også et symbol på solsystemet og et klassisk billede på Vishnu som repræsenterer kraften, der ødelægger uvidenhed og mørke og samtidig et symbol på solen, som et våben, der smelter mørket væk og dræber det onde ved oplysning.


i den sidste hånd holder Vishnu et scepter, som symboliserer styrke og myndighed.


Vishnu har tusinder af navne, som symboliserer de mange aspekter, han har.


Vishnu ses i gult tøj, der er associeret med det jordiske liv og symboliserer derfor hans inkarnationer som en mand, der kæmper for retfærdighed og ødelægger af det onde.


Vishnu og Laksmi har i modsætning til Shiva ikke nogle børn, da alt det skabte er deres børn.


Samudra Mantham fortæller historien om hvordan Lakshmi stiger op af urhavet, så vidunderlig smuk, at selv Vishnu ikke kunne stå for hende og gjorde hende til sin consortie/hustru.


Vishnu er menneskehedens og dharma's vogter.

hver gang menneskeheden forfalder og ondskab tager overhånd på jorden, kommer Vishnu ned på jorden i form af en avatar, der passer til den pågældende tidsalder for at redde verden.Vishnu's 10 inkarnationer


•fisk MATSYA

•skildpadde KURMA

•vildsvin VAHANA

•mandeløve PARASIMHA

•dværg VAMANA

•økserama PARASURAMA

Rama

Buddha

Krishna

•Kalki1.inkarnation

MATSYA (fisken)


der var engang en konge med navnet Satyavrata, der var i gang med at forberede en hellig ceremoni ved siden af en flod.


da han på et tidspunkt var ved at øse noget vand op fra floden, kom han ved et tilfælde til at fange en lille fisk i sine hænder.


fisken bad ham om ikke at smide den tilbage i vandet igen, hvor den ville blive spist af en større fisk.


kongen havde barmhjertighed med den lille fisk, så han tog den med hjem og placerede den i en skål med vand.

næste morgen var fisken blevet så stor, at den ikke kunne være i skålen.


kongen overførte fisken til en lille dam.

men fisken voksede sig endnu større, så den heller ikke kunne være i dammen - og derfor overførte kongen den til en sø.


det samme gentog sig, og fisken kunne ikke længere være i den største sø i kongeriget, så kongen blev til sidst nødt til at slippe den ud i havet.


på det tidspunkt var kongen blevet helt fascineret af fiskens vokseværk, at han var overbevist om, at fisken måtte være en inkarnation af en gud.


kongen begyndte derfor at bede og spurgte hvorfor guddommen havde taget denne form.


Matsya svarede, at i løbet af en uge ville en stor ødelæggelse ramme jorden.


han rådede kongen til at samle 7 store vismænd, der skulle samle alle eksemplarer af græs, frø, urter, frugter og grøntsager og alle levende væsner.

Matsya lovede desuden, at han ville sende en stor båd, som kunne redde dem.


som Matsya havde forudsagt, begyndte store skyer at dukke op fra alle retninger og det begyndte at regne... meget.

snart begyndte havet at skylle ind mod land og Satyavrata og alle hans medfølgere fik øje på en stor båd komme sejlende mod dem.


Matsya var nu blevet en stor gylden fisk med et horn, og ved hjælp af slangen Vasuki bandt de skibet fast til Matsya’s horn, og Matsya førte nu skibet an indtil de stormfulde bølger lagde sig.

under rejsen underviste Matsya kongen, vismændene og de andre mennesker i den hellige viden fra Vedaerne.


således endte det med, at alt levende overlevede stormfloden vha. Vishnu’s inkarnation som Matsya.


denne historie minder tydeligvis om historien med Noah’s ark i kristendommen.

avatarer af Vishnu

2.inkarnation

KURMA (skildpadde)


verdens ældste eventyr Samudra Mantham fortæller om, hvordan Vishnu redder verden for anden gang, hvor den er ved at gå under, da devaer og asuaraer kæmper om ambrosian, læs mere HER


3. inkarnation

VARAHA (vildsvinet)

Vishnu tog form som et vildsvin for at bringe jorden op igen fra bunden af havet, hvor den var blevet trukket ned af en dæmon.


det er desuden i form af Varaha, vildsvinet, at Vishnu indgår væddemålet med Brahma om at finde starten eller slutningen af Shiva Lingam.


dette er endnu et eventyr, hvor Brahma lyver og derved forsøger at snyde sig til at vinde væddemålet over Vishnu. Shiva bliver så vred, at han nedkaster en forbandelse som gør, at Brahma ikke må blive forgudet og dyrket som de andre guder.

derfor er der kun et eneste Brahma tempel i hele Indien, som vi besøgte på rundrejsen i Rajastan, da vi boede 5 dage ved i hellige Pushkar, læs blogindlægget HER


læs mere om eventyret under Brahma


 


4.inkarnation

NARASIMHA (mandeløven)

Prahlada blev ved med at tilbede Vishnu, og begyndte at omvende mange børn til at gøre det samme.

det førte til hans far, dæmonkongen gjorde mange horrible ting mod sin egen søn for at slå ham ihjel...!

en dag blev dæmonkongen så træt af sønnen, at han insisterede på, at sønnen viste hans gud for ham, og hvis det ikke lykkedes, så skulle Prahlada begynde at tilbede sin far som gud.


Prahlada fortalte sin far, at hans gud, Vishnu var over det hele – endda i søjlerne og selv i de mindste partikler.


dæmonkongen gik derefter hen til en søjle og brækkede den midt over for at se om Gud var der.


men i det øjeblik kom Narasimha frem og tog fat om dæmonkongen, slæbte ham hen til dørtrinet og dræbte ham.


Prahlada sang en lovprisningssang for Narasimha og Laksmi (Vishnu’s hustru) og han fik deres velsignelse.


grunden til at Vishnu tog avatar som en menneskeløve, var fordi han ikke måtte bryde den velsignelse, som dæmonkongen havde fået af Brahma, der gjorde ham nærmest udødelig!


det hed sig: han ku hverken slås ihjel af et menneske eller et dyr.


derfor tog Vishnu form som Narasimha – der hverken var menneske eller dyr.


Vishnu dræbte også dæmonkongen ved dørtærskelen, fordi det hverken var inde eller udenfor paladset, og han dræbte ham på overgangen mellem dag og nat.5.inkarnation

VAMANA (dværgen)

Vishnu's 5. avatar, som dværgen Vamana, siges at have fundet sted som den første avatar i menneskehedens 2. tidsalder (Treta Yuga).


historien handler om, hvordan Vamana besejrer dæmonkongen, Bali.


dæmonkongen blev så magtfuld, at han besejrede alle planeter og tvang Indra ud af hans kongedømme.


deva'erne (halvguderne) bad Vishnu om at hjælpe dem og Vishnu tog form som den smukke dværg Vamana.


en dag tog Vamana ud til dæmonkongens hof klædt ud som en brahmin (præst).


det er en konges pligt at byde velkommen og give noget til en brahmin i velgørenhed, så Bali tilbød Vamana, at han ku få lige nøjagtigt det, han ville ha.


Vamana svarede, at han ikke ville have andet end et stykke land, der svarede til hans tre skridt.

men Bali svarede, at han kunne give ham en hel ø, og at ingen, der fik noget i velgørenhed af ham, nogensinde skulle gå utilfreds derfra - så Vamana kunne derfor bede om lige nøjagtig, det han ønsker...


Vamana svarede, at hvis han ikke kunne nøjes med jord, der svarede til tre skridt med hans fødder, så ville han heller ikke være tilfreds, selvom han fik hele universet.


da Bali's guru hørte dette, advarede han Bali om ikke at give det, som Vamana bad om, da vismanden havde regnet ud, at Vamana var Vishnu i forklædning.


men Bali fortalte, at han ikke kunne trække sine ord tilbage, da han så ville fremstå som en løgner.

så han fortalte Vamana, at han måtte tage de tre skridt, og det, der svarede til det...


pludselig begyndte Vamana at vokse, og han voksede og voksede så meget, at han fyldte hele universet.

alt var indeni ham - jorden, havet, fuglene, mennesker og planeter.hans fod stod på jordens overflade, hans vejrtrækning var vinden, hans hår var skyerne og hans øjne var solen.

de lavere planeter lå under hans fodsål, mens de øvre himmelske planeter lå over hans hoved.


så tog Vamana tre skridt.


med sit første skridt dækkede han hele jordens overflade, og med sit andet skridt dækkede han alle himmelske planeter og hans tå gennemtrængte kanten af universet, så noget af vandet fra skabelsen strømmede ind.


Vamana sagde derefter til Bali, at han nu havde taget to skridt, og alt var dækket, og at Bali derfor måtte tænke over, hvor han så skulle placere det 3. skridt henne.

Bali svarede: "kære Gud, du må placere det 3. skridt på mit hoved!"


historien om Vishnu's 5. avatar som dværgen Vamana er en påmindelse om, at tingene er ikke altid, hvad de ser ud til og at skindet bedrager.

det er en advarsel om, at ego'et= dæmonkongen Bali - ikke må vokse sig for stort og medmindre man overvinder sin stolthed og arrogance, så falder man ligeså dybt, som man har troet for meget om sig selv...

se en fin lille tegnefilm om det HER

de hengivne skal være ydmyge og fortsætte med at analysere sig selv og adlyde Gud.

flere eventyr om guderne

6.inkarnation

PARASURAMA

(vred Rama med økse)

 


7.inkarnation

RAMA

Rama er en all-time favorit blandt hinduistiske guder og det mest populære symbol på ridderlighed og dyd.


Rama er oftest præsenteret stående med en pil i sin højre hånd, en bue i sin venstre og et pilekogger på ryggen.


Rama er hovedpersonen i eventyret Ramayana, der fortæller historien om prins Rama og hans hengivne kone, Sita.


Sita bliver kidnappet af dæmonkongen Ravana og ført til øen Lanka. Rama drager afsted med sin hengivne tjener aben Hanuman og hans hær af aber og udkæmper en stor krig mod dæmonkongen og får til sidst Sita med hjem.

 

læs mere om Ramayana under Rama8.inkarnation

BUDDHA


Siddharta, som Buddha oprindeligt hed, blev født som en prins og voksede op i sus og dus.


historien om, hvordan han forlader paladset for at vandre rundt i verden som Saddhu, meditere i naturen og realisere sig selv er fortalt gennem tiderne i mange forskellige versioner.


dette førte til erkendelsen af, at hverken den totale begærsopfyldelse, som han havde fået i sin fars palads eller den totale forsagelse, som dannede grundlag for askesen, var vejen til frelse.

han konklusion er

den gyldne middelvej


læs mere om prinsen, der blev en oplyst mester – Buddha betyder direkte oversat: ham, som er vågnet HER9.inkarnation

KRISHNA

Krishna regnes i hinduistisk mytologi som  Vishnu's ottende og nok mest populære inkarnation, der har flere hengivne devotées end nogen af de andre avatars.


Krishna betyder oversat fra sanskrit 'den sorte, den mørke' der i overført betydning symboliserer den, der trækker een væk fra mørket og den materielle verden ind i lyset og den åndelige verden.


Krishna levede for ca. 2000 år siden samtidig med Kristus og der er flere fortolkninger og opfattelser af, at de to har noget til fælles.


ikke mindst står både Krishna og Jesus for guddommelig upersonlig kærlighed.10.inkarnation

KALKI

som hinduerne venter på i dag, der symboliserer dommedag, hvor han vil ankomme på en hvid hest i regnskabets time for at straffe de onde og belønne de gode.


Kalki er den sidste inkarnation af Vishnu, der er forudsagt at skulle komme i slutningen af ​​Kali Yuga, den nuværende tidsalder.religiøse tekster kaldet Purana'erne forudsiger, at Kalki vil være på toppen af ​​en hvid hest med et flammende sværd.


han er forløber for sluttidspunktet i Hindu eskatologi, hvorefter han vil indvarsle Satya Yuga.


navnet Kalki er en metafor for evighed eller tid og navnet oversættes til ødelægger af mørke eller uvidenhed.


der er mange fortolkninger af vediske tradition.

avatar betyder "afstamning" og henviser til en nedstigning af det guddommelige ind i det materielle rige i en fysisk form.


Garuda Purana beskriver ti avatarer med Kalki er den tiende.


Bhagavata Purana beskriver oprindeligt toogtyve avatarer, men nævner endnu tre og derfor i alt femogtyve. Kalki præsenteres som toogtyvende avatar på denne liste.populære billeder skildrer ham ridende på en hvid hest kendt som Devadatta.


Kalki svinger et strålende sværd i sin venstre hånd og udrydder dermed det overfladiske Kali Yuga.


Kalki vil fjerne mørke Kali Yuga og etablere en ny yuga (tidsalder) kaldes Satya yuga (sandhedens tidsalder) på jorden.


Kalki vil etablere moralske lov i form af følgende fire varnas og organisere samfundet i fire klasser, hvorefter der vil være en tilbagevenden til retfærdighedens sti.den praksis, der undervises i i Vedaerne, er en del af det guddommelige væsen, der eksisterer i sin egen åndelige natur, og som begriber alt.han vil blive født i familien af ​​Vishnuyasha, en fremtrædende brahminer i Shambhala landsby udstyret med otte overmenneskelige evner og de vil som otte sole tilsammen skinne over himlen.


han vil genetablere retfærdighed på jorden, og bevidstheden på dem, der bor i slutningen af ​​Kali alder skal vækkes og blive så klar som krystal.


de mænd, der således er ændret i kraft af denne ejendommelige tid, skal være som frø af mennesker, der vil følge lovene i sandhedens tidsalder.


Padma Purana beskriver, at Kalki vil samle alle brahminere og opstille den højeste sandhed og bringe dharma tilbage på vejen, der er gået tabt.


Kalki vil have beføjelse til at ændre forløbet af ​​tid og genoprette stien til retfærdighed.


når verden er nok fyldt med lav moral som incest, utroskab, had, religionskrige, forurening og ødelæggelse overalt, ser hinduerne det som et tegn på, at Kalki er på vej for at frelse verden og os mennesker fra os selv!