mauna

tankerne stopper,

når du lytter

mauna betyder stilhed

mit ønske om at lære mig selv at kende og finde indre ro var udgangspunktet.jeg stiftede bekendtskab med begrebet mauna som disciplin tilbage i midten af 80’erne på mit første vipassana retreat – et buddhistisk meditationsretreat i total stilhed 10 dage, dvs. alle former for kommunikation, tale, læsning, skrivning og selv øjenkontakt undgås = absolut INGEN udveksling med andre !

se en lille tankevækkende film om VIPASSANAMAUNA = AT FASTE SINDET

ifølge både buddhismen og hinduismen er mauna en vigtig del af den spirituelle disciplin, hvor det kaldes at faste sindet…


ordet stammer fra muni, der betyder en munk/sadhu, som praktiserer stilhed, hvor målet er en tilstand af at være et med det guddommelige.mauna er beskrevet af Adi Shankaracharya som en af de tre essentielle karakteristika ved en sanyasin (en, der har viet sit liv til meditation, red.)


det giver mulighed for at kikke indad og observere al den mentale aktivitet som er man blot et vidne.


mauna er en vigtig del af livet i de fleste buddistklostre og hinduistiske ashrams, hvor jeg har studeret.


det er altid en naturlig del af mine retreats, da vi om morgenen først bryder stilheden efter yoga og man ankommer stille til yoga både morgen og eftermiddag/aften.


det er ikke ualmindeligt, at der indgår timer og indimellem en hel dag i mauna på de forskellige yogaferier.


med det voksende behov er der flere silent retreats på programmet med op til 5 dage i stilhed.


i moderne tider var det Ramana Maharshi, der gjorde mauna/stilhed ‘populært’ som værktøj i spirituel undervisning.


overholdelse af stilhed var for denne store yogi og guru den højeste disciplin, som et liv uden ego.


her i Indien på Mauni Amavasi drager et stort antal hinduer til Sangam i Prayag (Allahabad) og mediterer hele dagen lang.


Mauni Amavasi er en af de vigtigste dage for sadhana (disciplin/spirituel praksis, red.) – anset som den vigtigste dag i året til at berolige det rastløse sind.


Mauni Amavas (मौनी अमावस) er som navnet hentyder en dag i stilhed, hvor sindet fastes og mange steder her i Indien bliver der ikke ytret et eneste ord fra solopgang til solnedgang…!


kunsten at være i nuet

er yogaens egentlige formål!

mauna

     ॐ færre indtryk og mere ro

øget bevidsthed om blot at være vidneॐ

ॐ ud af hovedet ned i kroppenॐ

ॐ får dig til at være, hvor du er ॐ

ॐ gør dig stille og viser vejen hjemॐ

ॐ får dig til at mærke den du erॐ

ॐ får dig til at nøjes med at OPLEVE tankerne ॐ

ॐ får dig til at give slip på i morgen ॐ

  ॐ får dig til at mærke, at alt er ok ॐ

ॐ at du er lige hvor du skal være ॐ

ॐ at du er en del af noget større ॐnår du er hvor du er!

det sker, når tankerne stopper.

du kan ikke lytte og tænke samtidig!når du ikke er oppe i hovedet i tankerne 
adskilt i din egen lille indre verden 
...men en del af noget større...når du er den, du er!

tro mod dig selv - hjemme i dig selv

harmoni i tanke, ord & handlingnår vi er på vinterens yogaferie i Varkala, sydIndien, så fejrer vi solidarisk med den hinduistiske tradition at være i stilhed ved nymånen, også kaldet blackmoon i januar/februar fra om aftenen, når vi går i seng indtil næste aften efter yoga, hvor vi bryder stilheden med et fælles aum.


Mauna Amavasya eller mauni amavas er et andet navn for black moon = den kommende nymåne i magha måneden (jan/feb, red.) i år falder nymånen på natten mellem fredag den 24. og lørdag den 25. januar 2020.


mauna betyder stilhed og mange hinduer går netop i stilhed i dette døgn – de bestræber sig på at være uden nogen form for kommunikation, ej heller øjenkontakt!


det er starten på Murugans måne, hvor lørdag er dag nummer et i den nye måne.fuldmånen fejres med ritualer med Murugan, der har spyd igennem sig, noget vi har oplevet snart mange gange her i Sydindien, da det altid er på samme tid af året samtidig med den årlige yogaferie.


læs om selve ceremonien her, hvis du har stærke nerver mere her og endnu vigtigere om Murugan, hvis betydning er essentiel for os yogier, hvorfor vi kalder ham Shadananam i den indledende bøn her


mauna er en vigtig del af spirituel disciplin, men noget man selv som moderne inder har respekt for!


det hedder det samme mauna = stilhed over det meste af det kæmpe land på tværs af forskellige kulturer og i hver stat med sit eget sprog – det er et begreb, som alle kender!


længere nordpå er det årets vigtigste dag i den årlige Magh Mela og den 12-årlige Kumbha Mela, hvor hundredtusindvis af troende hinduer i stilhed udfører renselsesceremonier i floden.


live light

travel light

spread the light

be the light

det samme gælder her i Varkala, hvor en enkelt mands bøn lyder fra det gamle tempel hele dagen fra solopgang til solnedgang og hvor folk kommer langvejs fra for at besøge templet og gå barfodet ned til Papanasam stranden, der direkte oversættes som der hvor man skyller synderne væk – her er tæt af mennesker i gang med renselsesritualer, hvor de efter ceremonien med præsten tilsidst skal helt ud i havet og kaste asken fra de afdødes urner over hovedet.


12.december 2021

Fra hjertet tak Britt🌺 

Tak for din så dejlige autentiske måde at sprede frø.

Vil dedikere min mauna tid i december til holde fast i nuerne - faktisk den største aha oplevelse på dette retreat at du formår at lave en guidning, der skaber rummet til at blive i de skønne nuer ♥️

Vi ses 🕯👌
...efter årets sidste yoginiretreat


mauna er ankeret i meditativ yoga

med meditativ yoga lærer du at vende opmærksomheden indad for at blive bevidst om den indre verden af tanker og følelser samt at mærke dig selv igennem kroppen.


du giver slip på alt andet, slapper af og kommer derved tilbage til dig selv.


der er fokus på afslapning, fordybelse og nærvær.


min vej til meditativ yoga

udgangspunktet var at lære mig selv bedre at kende, mine stærke og svage sider, konfrontere min angst og blive stærkere -flytte mine grænser uden at overskride - at komme ud af hovedet ned i kroppen for at mærke mig selv, hvad jeg har brug for og hvad der er rigtigt for mig - så jeg kan bevare kontakten indad til, uanset hvor jeg går hen eller hvad jeg gør, så jeg hele tiden kan leve med en følelse af at være mig selv tro.


det var stort at opdage, at jeg ikke kunne lytte og tænke samtidig - at tankerne stoppede, når jeg lyttede!


jeg er en passioneret skakspiller og egentlig ret mental og havde forsøgt at finde svarene på hvad jeg skal og hvem jeg er ved at tænke - og jeg indså, at det vil aldrig ske, når jeg er oppe i hovedet i en mental indre verden, men at det kan ske når som helst, når jeg holder op med at tænke - så får jeg kontakt med mig selv med en følelse af at komme hjem - når jeg stopper den indre snakkemaskine, holder mund og i stedet lytter og trækker vejret, så kan jeg mærke, at jeg ikke er tanken, men blot er den der oplever den - at der er forskel på at tænke og at være og tanken adskiller mig fra at være til stede - men at jeg jo bare kan give slip på tanken ved at lytte og snart mærke, at jeg kun kan være her og nu...


det føles som at vende hjem, tilbage til mig selv og min naturlige tilstand af balance.


jeg mærker svarene indeni, noget som først er muligt, når jeg er helt stille.


når jeg stopper op et øjeblik og lytter, så mærker jeg, at alt er ok -  et øjeblik hvor jeg ikke gør - end ikke tænker men bare er…ude af hovedet bevidst tilstede i det evige nu -tankerne er altid om fortiden eller fremtiden og adskiller os fra at være i nuet...


min meditative yoga er konklusionen af mere end 30 års egen praksis inspireret af dygtige lærere og autentiske mestre på min vej, ikke mindst i mine sammenlagt 6-7 år i Indien...


det kan være svært at lade være med at snakke, - min personlige rekord er 33 dage!


mere om min baggrund på

www.balancen.net