blommeBLOMME

Prunus domestica


blomme

Prunus domestica

hvis latinske navn hentyder til, at den har hjemme i Danmark.


Blomme hedder sveske, når den er tørret, som kaldes prune på engelsk efter det latinske navn, Prunus.


Blomme findes både som spise- og sveskeblommer og menes at være opstået en gang i oldtiden i Lilleasien ved en krydsning mellem slåen og surkirsebær.


Blommer dyrkes i dag over hele verden, dog med Europa som det mest betydende område. Langt den største del af blommeproduktionen går til industri, fx til sveskeproduktion.


I Danmark er der en betydelig erhvervsmæssig dyrkning af blommer, og den er dermed den 4. største træfrugtkultur efter æble, pære og kirsebær.


Udbyttet svinger meget fra år til år, bl.a. pga. frostskade under blomstringen, der er meget tidlig. Et andet stort problem under vore klimaforhold er, at blommer let revner, hvis det bliver regnvejr omkring modningstidspunktet.


Blommer findes i et utal af sorter med varierende form og farve.


Friske blommer kan i særdeleshed anbefales til folk med urinsyregigt, nyresten, reumatisme, forstoppelse og leversygdomme. Nogle sarte maver tåler måske ikke rå blommer, men kogte tåler alle.


Og hvis de tørres til svesker, har vi et almindeligt kendt middel mod forstoppelse - det måske mildeste og alligevel effektive afføringsmiddel, der findes overhovedet. De virker samtidig hæmmende på både bakterie og virus.


De fiberstoffer, der findes i blommerne, fremmer fordøjelsen og fo­rebygger endog på langt sigt tarmkræft.Det høje indhold af kalium giver rigeligt med B-vitaminer - og det er et must, hvis man vil bevare et godt nervesystem! Forsøg foretaget ved Kansas State University i USA har vist, at blommer har en bemærkel­sesværdig, antibakteriel virkning. Blot små mængder tørret blommeekstrakt er nok til at udrydde farlige sygdomskim i salmonellainficerede prøver af hakkekød.


Normalt følger der sammen med månedens urt forskellige opskrifter på naturlig hudpleje, men ikke i denne måned...


Hvis man kigger under naturlig hudpleje vil man finde flere rensende produkter med blommeekstrakt, som fx skintonics samt ansigtscreme til at berolige og lindre huden med økologisk ekstrakt at forskellige bær og særligt kendt er kakadu-blommer, der ses afbildet til venstre, som er med et særligt højt indhold af immunforsvarende stoffer, og som af samme grund anvendes i naturlig hudpleje af den økologiske producent, Jurlique.