chufa

CHUFA

Cyperus esculentus

chufa

Cyperus esculentus

Chufa kaldes også tigernød, jordmandel, erdmandel, xufa og man kan roligt sige at kært barn har mange navne. Chufa har en sød smag, lidt a la kokos, som gør at de fleste kan li dem, ja selv mange børn elsker dem til deres forældres store glæde. Chufa er nemlig en super sund fiberrig snack.


Trods navnet er chufa hverken en mandel eller en nød, men derimod en jordknold. Derfor kan chufa bruges af nøddeallergikere og af laktose/gluten intolerante.


Chufa-knoldene skal sættes i blød 12-72 timer, hvor vandet skiftes og knoldene skylles regelmæssigt, inden de kan bruges. Når knoldene er opblødte, skylles de igen, inden de kan spises som de er.


Chufa kan anvendes som snack, evt tilsat kanel eller chili, som nødder i salater, tilsat müesli på yoghurten, i grøden, i brødet, tærter eller som en del af karryretten, specielt hvis sovsen har fået lidt for meget masala og er blevet en tand for stærk J


Chufa kan også bruges til at lave en sund vegetarisk drik ved blende chufa-nødderne i vand og herefter si pulpen fra igen. Læs mere om det længere nede...


Navnet kunne hentyde til en oprindelse fra Cypern, men de første chufa-knolde blev fundet i Ægypten 6.000 år før Kristus. Efter at have dyrket chufa i flere tusinde år, begyndte araberne i 700-tallet at tage den lille rodknold med til det sydøstlige Spanien, hvor chufaen hurtigt blev en del af husholdningen.


Her blev chufa-knoldene mest benyttet til at lave den kendte og læskende drik, Horchata. Det var også her, kvinderne bag chufa.dk, lærte chufa-drikken at kende og bragte den nordpå med hjem til Danmark.


Chufa er rig på næringsstoffer med et højt indhold af kostfibre på 33% og et særlig højt indhold af resistent stivelse, som passerer ufordøjet igennem fordøjelsessystemet ned til tyktarmen, hvor det fungerer som føde for tarmbakterierne. Det betyder altså, at den ikke optages i kroppen og resistent stivelse bør derfor ikke tælle som kulhydrat men snarere som fibre.


Næringsindholdet ser således ud: (pr.100 g) energi 433 kcal, protein 4,6g, fedt 25g heraf mættede fedtsyrer 3,2g, kostfibre 33g, kulhydrater 31g heraf sukkerarter 22g, salt 0,01g. Thiamin 0,62mg, kalium 992mg, phosphor 260mg og magnesium 90mg.


Knoldene kan også laves til mælk eller Horchata, som det kaldes og er kendt som flere steder i verden.


Legenden om, hvordan drikken fik sit navn lyder efter araberne var fordrevet fra Valencia, sad kong Jaime I (1208-1276) udmattet og træt på en sten. En lille pige kom hen til ham og rakte ham et glas med en mælket drik, presset af chufaknolde. Han tog tørstig imod glasset med den 'ukendte' drik og udbrød forfrisket: ”Esto no es leche, es oro, chata”. Eller oversat til dansk: Dette her er ikke mælk, det er guld, lille pige. Oro Chata – Horchata. Denne drik har man drukket i Spanien lige siden...


Horchata er en drik, som kan laves på fx mandler, sesamfrø, ris, byg eller chufa-knolde. For at lave horchata eller bare chufamælk naturel skal du have en god blender/foodprocessor eller en Chufamix. Det er forbløffende let at lave mælken i en Chufamix, og den kan bruges til alle typer af nødder, mandler og frø foruden chufa-knoldene, se vedhæftede videoklip.


Bruger du en blender eller foodprocessor, så begynd med at blende chufa'erne til groft mel. Tilsæt herefter vand lidt efter lidt og blend indtil du har en lækker mælk. Si pulpen fra og hæld mælken på en rengjort og skoldet flaske.


Chufamælk indeholder (resistent) stivelse, som falder til bunden, når mælken har stået, så ryst flasken grundigt inden servering. Mælken holder sig ca. 2 dage i køleskabet.


Når du har lavet mælken, har du pulpen tilbage, som er meget velegnet til at bage med. Hvis du ikke bruger pulpen med det samme, så kom den i fryseren eller køleskabet. Pulpen holder sig et par dage i køleskabet.