græskar

GRÆSKAR

Cucurbita maxima & Curcurbita pepo

græskar

Cucurbita maxima og Curcurbita pepo


har omkring 25 arter hjemmehørende i det tropiske og subtropiske Amerika.


Frugten er egentlig et bær, der kan opnå betydelige dimensioner.


Frøene er stærkt olieholdige og meget næringsrige.


Græskar istandgøres ved at befri kødet for skal og kerner, som kan ristes og anvendes direkte i retten.


Frugternes form kan variere fra fladrunde til aflange, knap- eller flaskeformede. Udvendigt er de hvide, grønne, gule, orange, brunlige eller flerfarvede med jævn til vortet overflade.


Frugtkødet er bleggrønt, gulligt eller orange, saftigt til fast eller trævlet og mildt smagende.


Fuldmodne frugter betegnes græskar, mens visse typer af unge til halvmodne frugter betegnes Courgetter på fransk, Squash på engelsk eller Zucchini på italiensk.


De modne frugter har et hårdt, uspiseligt yderste lag. Såvel blomster som unge og modne frugter samt modne frø og unge blade er spiselige.


Pga. frugternes forskellige farver og former dyrkes græskar også til pynt.


Naturens viagra er græskarkerner, der er kendt for at sænke faren for prostatakræft og samtidig er gode for potensen.


Græskarkerner er rige på aminosyrerne alanin, glycin og glutaminsyre, som øjeblikkelig dæmper selv de værste symptomer af prostata.


1 dl græskarkerner indeholder 4 gange så mange af disse aktive aminosyrer, som den daglige dosis medicin.


Forskeren, Jack Duke fra det amerikanske landbrugsministerium udledte, at græskarkerner virker ligeså godt som aminosyrerne i ren form eller som bestemte lægemidler, der specielt er beregnet til behandling af prostata.


Prostata rammer over halvdelen af alle mænd over 50 år, hvor en håndfuld græskarkerner om dagen kunne afhjælpe og kurere de fleste.


Ved en kontrolleret undersøgelse af 45 mænd dæmpede disse aminosyrer i ren form de værste symptomer på forstørrelse af blærehalskirtlen. Således standsede eller mindskede de natlig vandladning med 95 %, vandladningstrang med 81 % og vandladningshyppigheden med 73 %.


Centergræskar Cucurbita maxima

hvor center betyder 100. Centergræskar er meget store og tunge græskar, fx kæmpe-center, køkkengræskar, der ofte sælges i supermarkederne samt Butternutsquash.


Figenbladet græskar Cucurbita ficifolia

er store grønne/hvide og aflange græskar med et lyst og trevlet kød.


Hokkaido

er opkaldt efter sit hjemsted Japans nordligste ø, Hokkaido. Hokkaido er et minigræskar, der fås i mange forskellige størrelser og former, men farven er altid orange. Kødet er pga. størrelsen lidt mindre groft og noget fastere end andre græskar, men ellers er konsistensen, smagen og anvendelsen ens. Hokkaido nævnes oftest i forbindelse med suppe, men faktisk er Hokkaido oftest bedst med syre, krydderier osv., der giver det milde kød noget modspil. Kødet kan også grilles og bliver til en sund og lækker dessert fx tilsat kanel, evt. smagt til med lidt rørsukker og citron. Hokkaido egner sig også til en mos ligesom kartoffelmos.


Moskusgræskar Cucurbita moschata

er et lysebrunt pæreformet græskar, der bliver solgt som melongræskar.


Mandelgræskar Cucurbita pepo

fx squash, scallopini (ufoer), spaghettisquash er sommergræskar, mens pumpkin er de runde, hårde og orangefarvede vintergræskar. Alle er spiselige.


Allehelgens aften = halloween er blevet mere og mere almindeligt at fejre herhjemme...i den forbindelse spiller græskaret en central rolle - se blogindlægget halloween her