kirsebær

KIRSEBÆR

Prunus avium/cerasus

kirsebær

Prunus avium/cerasus


hvor avium fortæller, at vi har at gøre med fuglekirsebær, da avium betyder fuglenes, mens cerasus, der er blevet til cherry på engelsk, betyder sur.


Kirsebær har et særlig højt kaliumindhold, og det er rigtig godt for dit hjerte. Det er med til at sænke blodtrykket. Antocyaniner, der er mikroskopiske farvestoffer i kirsebær, er med til at styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme ved at slå ned på de frie radikaler, der ødelægger vævet. Både de røde og de sorte får deres farve fra antocyanin, der er en undergruppe af flavonoiderne, også kaldet antocyanflavonoider. Disse pigmenter er farvestoffer, der giver solbær, blåbær men også kirsebær deres blålig og mørkerøde næsten sorte farve.


Kirsebær har en gavnlig effekt på mange podagrapatienter. Et par håndfulde kirsebær om dagen sænker urinsyreniveauet og kan effektivt afhjælpe podagra, gigt og ophobning af urinsyrekrystaller i leddene, særlig almindeligt i fingre, hænder, knæ og tæer. Kirsebær hjælper kroppen med at udskille den nødvendige urinsyre fra blodet, så smerterne går væk. Det kræver dog helst 45 stk. kirsebær, før effekten kan ses, har amerikansk forskning påvist.


Kirsebær er det bedste middel mod forstoppelse, hvor man laver et afkog af tørrede kirsebær eller æbler. Fibrene i kirsebær sænker i øvrigt også kolesteroltallet og nedsætter risikoen for blodpropper. Ved åreforkalkning bliver patienterne rådet til at spise halvandet kilo kirsebær daglig i sæsonen.


Ved blærelidelser anbefales at koge varm te af majsskæg, se majs, og tørrede kirsebærstilke, som gennem historien også er brugt som vanddrivende middel.


Mod dysenteri har man i gamle traditioner brugt rødvinsudtræk af friske kirsebær, hvor der blev anbefalet at drikke et vinglasfuld tre gange daglig.


Har du problemer med søvnen, skal du bare prøve at drikke lidt kirsebærjuice. Det er nemlig med til at øge koglekirtlens produktion af melatonin, der er et døgnrytmehormon. Det kan betyde, at din søvn bliver længere og bedre.

Forskningen er stadig på et tidligt stadie, men forsøg på rotter har vist, stoffet perillylalkohol, der findes i bl.a. kirsebær, får kræftceller til at begå selvmord. Det vides dog ikke, om det virker på mennesker, og hvor mange kirsebær der i så fald skal til.


Kirsebær, sødkirsebær eller moreller. Kært barn har mange navne. Men hvad er hvad? Vi skelner mellem surkirsebær og sødkirsebær. Sødkirsebær er de dejlige søde og saftige bær, som nogle også vil kalde moreller. Dem spiser vi bare direkte fra træet. Surkirsebær er dem, vi laver saft af. De fleste vil mene, at de er for sure til at spise friske og direkte fra træet.


Büttners Rote er et stort dejligt kirsebær med masser af sødme og saft! Ovalt og gul-rødt bær med mørkt kød. Huden er tyk og bærret er fast. Bærret er af tysk oprindelse, da C.C. Büttner fandt frem til denne sort i 1795. I Danmark nærmere bestemt Nordsjælland, blev der dyrket et kirsebær kaldet Fredensborgkirsebær. I 1896 kunne gartneren Bredsted oplyse, at Büttners Rote og Fredensborgkirsebær var en og samme sort.


Dönissens Gule er et skønt bær, som skiller sig markant ud med sin flotte gule farve! Et fast bær med megen saft og sødme. Egner sig godt til henkogning og andre sysler i køkkenet. Et skønt kirsebær man kan have i fred for fugle, fordi de ikke tiltrækkes af den gule farve, da de ikke tror, at bærrene er modne. Oprindelsen er ikke helt sikker, men man mener sorten stammer fra Tyskland. Herefter kom den til Frankrig med navnet Jaune de Dochnissen. Kom til Danmark i 1840 og kom på listen over sorter ved Det Danske Haveselskab.


Hedelfinger er et hjerteformet rødt kirsebær med en sød og krydret aroma. Skøn saft som også farver, der kan høstes i juli, og kan med fordel hænge lidt længere til de næsten er sortrøde.


Stella er et dejligt stort rundt kirsebær med rigtig god smag og balance mellem det sure og det søde. Det er en engelsk krydsning som udmærker sig ved at være den eneste selvbestøvende kirsebærsort, der derfor egner sig godt til haven, hvor der kun er plads til et kirsebærtræ.


Sunburst er et stort rundt kirsebær! Et af de største. Sunburst er opstået efter en krydsning mellem Stella og Van. En rigtbærende sort som sætter bær tidligt i sæsonen. Kødet er rødt og saftigt.


Stevnsbær, 'Birgitte' - Surkirsebær er en dejlig gammel kirsebærsort, som blev udvalgt i Danmark for over 100 år siden blandt nogle af de vildtvoksende surkirsebær på denne tid. Et lille bær med højt syreindhold og masser af farvestof. En fantastisk sort som eksempelvis kan anvendes til saft og kirsebærvin. Et kraftigtvoksende træ, som trives rigtig godt under de danske vejrforhold. Det mest udbredte træ til professionel dyrkning.