nellike

NELLIKE

Syzygium aromaticum

nellike

Syzygium aromaticum

også kaldet Eugenia Caryophyllata virker smertestillende, specielt kendt mod tandsmerter.

En dråbe æterisk nellikeolie bedøver tandsmerter totalt, men må ikke synkes og skal spyttes ud, da det er giftigt. Den samme virkning opnås også ved at tygge hele nelliker.


Dens æteriske olie indeholder hovedsagelig eugenol, som har en desinficerende og let bedøvende virkning. Hos tandlæger bliver den derfor brugt ved betændelser i tandroden.


Man kan anvende nellikeolie til mange ting, da det virker både anticeptisk, anti-inflamatorisk, antiviralt, antibakterielt samt antimykotisk (mod svamp) og derved beskyttende mod nærmest alt, hvilket er årsagen til lægerne bar nellikekæder om halsen ved sygebesøg i pest- og koleratiden, eller andre holdt nellikerne mellem tænderne eller i munden og tyggede dem.


Nelliker virker som smertestillende i flere situationer insektbid, hvor man kommer en smule æterisk nellikeolie på og straks mærker en lokalbedøvende virkning.


Det samme gælder i forbindelse med solskoldning, hvor et par dråber nellikeolie i en basisolie fx kokos sammen med æterisk lavendel fjerner det brændende ubehag og øger blodtilførslen til hurtigere healing.


Kryddernellike-te er varmegivende og får kroppen til at svede, hvilket er gavnligt ved høj feber eller opkastning. Teen fjerner desuden luft i maven og dulmer kvalme, især hvis det skyldes transportsyge.


Kryddernellike stimulerer kredsløbet og er gavnlige for kuldskære personer. Ved et langsommeligt barselsforløb kan kryddernellikeolie fremskynde fødslen.


Som blodfortynder virker kryddernelliker endnu kraftigere end aspirin.


Allerede 200-300 år f.Kr. blev kryddernellike brugt til medicinske formål i Kina.


I de gamle ægyptiske grave fandt man kryddernelliker trukket på snore.


De første oplysninger om brugen af nelliker i Europa stammer fra Kejser Konstantin, som mellem 313 og 337 skal have overrakt pave Sylvester I dette nye mærkelige krydderi.


Kryddernelliker kan gøre grøntsager og særlig kålretter nemmere at fordøje og blot 3 nelliker i suppen kan medføre, at de fleste kan spise retten uden at føle sig oppustede.


Kryddernelliker er en eksotisk plantes tørrede, uåbnede blomsterknopper fra nelliketræet, der er et tropisk træ, som oprindeligt kommer her fra SydIndien, Kerala som er een stor spicegarden - nelliken siges at være i familie med Vestens myrte.


Træets blade kan minde om laurbærblade, og hvis blomsterknopperne får lov til at udvikle sig, bliver de til fine gule og røde blomster.