chia

CHIA

Salvia Hispanica L

chia

Salvia Hispanica L

4000 ÅR GAMMELT - OPDAGET PÅ NY


Chia er et fælles navn for en bred vifte af planter, der har sin oprindelse i Syd- og Mellemamerika. Det latinske navn på planten er Salvia Hispanica, som er et medlem af myntefamilien. Det er en 1-årig urt, som bliver ca. en meter høj.


Chiafrø (Salvia Hispanica L) er blevet dyrket i over 4000 år i Syd- og Mellemamerika. Frøene indgik indtil for ca. 500 år siden som en hovedbestanddel i Aztekernes og Inkaindianernes kost på linje med majs og bønner.

 

Efter spaniernes ankomst forsvandt chiafrø næsten fuldstændig. Indianerne havde brugt chia både som en primær ingrediens i deres kost, men også til fx religiøse ofringer. I et forsøg på at udslette indianerkulturen ødelagde spanierne slet og ret markerne med chia.

 

Heldigvis bestod få planter rundt omkring, og i 1990'erne genopdagede man chiafrø. På det tidspunkt havde man problemer med fejlslagen høst af især hvede i området. Derfor satte en gruppe forskere sig for at afsøge nye muligheder for dyrkning af afgrøder - og stødte så på det næsten forsvundne chiafrø.

 

I forskernes undersøgelser af denne nyopdagede fødevare fandt forskerne ud af, at chiafrøet er en nærmest perfekt sammensat fødevare.


CHIA: Det ultimative super-frø

To små skefulde af disse små frø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30% flere antioxidanter end blåbær. Kostforskere er henrykte over det lille frø, som engang holdt liv i Mexicos aztekerindianere, men gik i glemmebogen.


100 gram chiafrø indeholder 8 gange så meget omega-3 som laks, 15 gange mere magnesium end broccoli og 3 gange mere jern end spinat. Chia indeholder 6 gange mere calcium end mælk og dobbelt så meget kalium som bananer.


Men husk, at chia binder deres egen vægt 10-12 gange i væske. Beregn derfor ekstra væske i fx din brødopskrift eller lad chia stå i blød ca. 20 min. i væsken. Chia og vand i forholdet 1:10 holder sig ca. 4 dage i køleskabet.


Chiafrø er stort set smagsneutrale og kan derfor med fordel anvendes, hvis du ønsker at øge næringsindholdet i dine favoritopskrifter uden at ændre smagen.


Chiafrø er et 100% naturligt produkt med en usædvanlig høj koncentration af en række vigtige næringsstoffer blandt andet omega-3 og kostfibre - et lille og kraftfuldt frø, genialt til spirring (sprouting) og perfekt supplement til fx bagværk.


Næringsindhold per 100 g:

Energi: 1650 KJ/400 kcal

Protein: 19 g

Kulhydrat: 17 g

heraf sukkerarter: 0-1 g

Fedt: 21 g

heraf

-mættede fedtsyrer: 2,1

-enkeltumættede fedtsyrer: 1,3

-flerumættede fedtsyrer: 16,5 g  heraf

   -n-3-fedtsyrer (omega 3): 13 g

   -n-6-fedtsyrer (omega 6): 3,4 g

   -n-9-fedtsyrer (omega 9): 1,1

Kostfibre: 32 g