chia

CHIA

Salvia Hispanica L

chia

Salvia Hispanica L

4000 ÅR GAMMELT - OPDAGET PÅ NY


Chia er et fælles navn for en bred vifte af planter, der har sin oprindelse i Syd- og Mellemamerika. Det latinske navn på planten er Salvia Hispanica, som er et medlem af myntefamilien. Det er en 1-årig urt, som bliver ca. en meter høj.


Chiafrø (Salvia Hispanica L) er blevet dyrket i over 4000 år i Syd- og Mellemamerika. Frøene indgik indtil for ca. 500 år siden som en hovedbestanddel i Aztekernes og Inkaindianernes kost på linje med majs og bønner.

 

Efter spaniernes ankomst forsvandt chiafrø næsten fuldstændig. Indianerne havde brugt chia både som en primær ingrediens i deres kost, men også til fx religiøse ofringer. I et forsøg på at udslette indianerkulturen ødelagde spanierne slet og ret markerne med chia.

 

Heldigvis bestod få planter rundt omkring, og I 1990'erne genopdagede man chiafrø. På det tidspunkt havde man problemer med fejlslagen høst af især hvede i området. Derfor satte en gruppe forskere sig for at afsøge nye muligheder for dyrkning af afgrøder - og stødte så på det næsten forsvundne chiafrø.

 

I forskernes undersøgelser af denne nyopdagede fødevare fandt forskerne ud af, at chiafrøet er en nærmest perfekt sammensat fødevare.


CHIA: Det ultimative super-frø

To små skefulde af disse små frø rummer kalk svarende til flere glas mælk, mere omega-3 end en laksefilet og 30 % flere antioxidanter end blåbær. Kostforskere er henrykte over det lille frø, som engang holdt liv i Mexicos aztekerindianere, men gik i glemmebogen.


100 gram chiafrø indeholder 8 gange så meget omega-3 som laks, 15 gange mere magnesium end broccoli og 3 gange mere jern end spinat. Chia indeholder 6 gange mere calcium end mælk og dobbelt så meget kalium som bananer, hvilket dermed er med til at regulere din krops væskebalance.


Men husk, at chia binder deres egen vægt 10-12 gange i væske. Beregn derfor ekstra væske i fx din brødopskrift eller lad chia stå i blød ca. 20 min. i væsken. Chia og vand i forholdet 1:10 holder sig ca. 4 dage  i køleskabet.


Chiafrø er stort set smagsneutrale og kan derfor med fordel anvendes, hvis du ønsker at øge næringsindholdet i dine favoritopskrifter uden at ændre smagen.


Chiafrø er et 100 % naturligt produkt med en usædvanlig høj koncentration af en række vigtige næringsstoffer blandt andet omega-3 og kostfibre - et lille og kraftfuldt frø, genialt til spirring (sprouting) og perfekt supplement til fx bagværk.


Næringsindhold per 100 g:

Energi: 1650 KJ/400 kcal

Protein: 19 g

Kulhydrat: 17 g

heraf sukkerarter: 0-1 g

Fedt: 21 g

heraf

-mættede fedtsyrer: 2,1

-enkeltumættede fedtsyrer: 1,3

-flerumættede fedtsyrer: 16,5 g  heraf

   -n-3-fedtsyrer (omega 3): 13 g

   -n-6-fedtsyrer (omega 6): 3,4 g

   -n-9-fedtsyrer (omega 9): 1,1

Kostfibre: 32 g     

copyright © 1991-2020 meditativ yoga ved balancen.net - Britt Søndergaard