kakaoKAKAO

Theobroma kakao

kakao

Theobroma kakao

kakao er hverken en nød eller en bønne - det er en frugt.


Theobroma Cacao er egentlig sammensat af tre græske ord, nemlig Theo, der betyder Gud, broma, der betyder føde og kakao. Det var den svenske botaniker Carl von Linné, der i 1737 fandt på navnet. Dvs. han var jo nok inspireret af, at mayaerne kaldte frugten: gudernes mad. 


En af Linnés største bedrifter er indførelsen af en systematisk og konsekvent navngivning af planter og dyr i form af et latinsk navnesystem med to navne for henholdsvis slægten og arten. Først publicerede Carl von Linné sit latinske dobbeltnavnsystem for planter, og siden for dyr. Det er et system, som i dag anvendes i hele verden, og derfor også noget, jeg har valgt at benytte mig af i min bog: balance med urter - en yogis husapotek, som dette er taget fra. Linné er særlig kendt for sin berømte klassificering af naturen i Systema Naturae, som han for første gang udgav i 1735.

 

Chokolade starter med kakaobønnen, hvorfra kakaosmør udvindes og anvendes til fremstilling af chokolade og kakao. De forhistoriske mayaindianere drak chokolade og brugte kakaobønnen som betalingsmiddel. Det var spanierne, der med erobringen af Sydamerika lærte chokoladen af kende og bragte den til Europa. 

 

Chokolade er nærmest en frugt forklædt som slik.


Kakaosmør består fortrinsvis af to typer fedt, nemlig stearinsyre og oliesyre. Begge er yderst hjertesunde. Stearinsyre, som vi kender fra stearinlys, er hårdt og fast og svær at nedbryde i tarmen, så en væsentlig del af kalorierne passerer ufordøjet ud i toilettet.


Det er det, der gør, at mørk chokolade mætter godt, fordi chokoladen ligger tungt og længe i mavesækken, som derfor sender signaler til hjernen om, at den er mæt, og at der ikke skal indtages flere kalorier lige med det samme. Selv om den mørke chokolade kun bliver fordøjet langsomt, så får de fedtnedbrydende enzymer langsomt has på fedtet, og det meste vil efter timers forløb blive optaget i kroppen. 

 

Kakao og dvs. chokolade indeholder kemiske forbindelser, som menes at påvirke hjernens neurotransmittere, som kan gøre, at humøret stiger. Mørk chokolade har et højt indhold af kobber, som kan medvirke til at nedsætte risikoen for hjertekarsygdom.

Til gengæld indeholder chokolade meget nikkel og kan udløse reaktioner hos nikkelallergikere med hovedpine hos nogen og halsbrand hos andre, især når det gælder flødechokolade.


Chokolade har sin gode naturmedicinske virkning fra kakaobønnen, som man først kendte og spiste frugten af gennem mange år, inden man for ikke så mange hundrede år siden fandt på at riste selve kernen inde i frugten til en tør, sammentrækkende, besk, mørk, aromatisk kilde, der sammen med sukker bliver til det, vi i dag kender som chokolade.


I Mexico er det nærmest svært at undgå kakao, da det er en vigtig ingrediens i deres traditionelle sovs kaldet mole. Man kunne godt tro, at billederne her på siden er fra vores yogarejse i Mexico, men nej... De blev taget juledag 2016 i Kerala, Sydindíen, som vi for 4.år i træk tilbragte oppe i Kardemommebjergene, hvor kakaotræer vokser vildt sammen med kaffe, te, kokos, ananas, peber, papaya, kanel, nelike og selvfølgelig osse kardemomme.


Da vi gik rundt og kiggede i det lille junglehotels have, så opdagede jeg en moden kakaofrugt, som jeg plukkede og vi alle smagte, inden morgenens tur op langs floden til et lille vandfald...

Du kan læse om udflugten på blogindlægget her